10563024_923547737661552_5293892155711530633_nCred cu tărie că, dacă familia nu a reușit să îți transmită ”cutumele” bunelor maniere, e musai să ai tu grijă să le cultivi. Atunci când vorbesc de bune maniere îmi amintesc de prima carte de genul, primită undeva prin liceu, de la sora mea. La aceea vreme mi s-a părut ceva nefolositor și nu credeam că am nevoie de asemenea cărți. După trecerea anilor am realizat că aceste cărți trebuie să fie un must have în biblitecă. Te vei întreba de ce ai nevoie de asemenea cărți când tu ști deja că atunci când primești ceva se spune „Mulțumesc!”. Ei bine, aceste cărți nu vin doar cu un bagaj de informații cu referire la bunele maniere, ci te fac să înțelegi de ce e bine să știi aceste lucruri. Știai faptul că una dintre puținele forme de virtute socotită ”impolitețe” este ca bărbatul să intre primul în restaurant? Probabil vei strâmba din nas citind asta, gândindu-te că doamnele ar trebui să intre primele într-un restaurant, însă fă un exercițiu de imaginație și pune-te într-o situație similară: Nu-i așa că de cele mai multe ori toți ochii sunt atințiți asupra oamenilor care intră în restaurant? De aceea bărbatul intră primul, pentru a o ferii pe femeia care îl însoțește de privirile indiscrete ațintite spre intrare. Povestea se continuă și în momentul ajungerii la masă, când bărbatul trebuie să o invite pe doamna care îl însoțește spre a lua loc pe scaunul așezat cu spatele spre sală, evitând astfel ca ea să fie privită de curioși în timp ce servește masa.

Dar știai că nu trebuie să ne descălțăm atunci când suntem în vizită la cineva și trebuie să le cerem același lucru oaspeților noștri? Această regulă vine din îndepărtatul Ev Mediu și vine cu o explicație logică referitoare la încercarea îndepărtării eventualelor mirosuri neplăcute care pot apărea când picioarele sunt goale, dar totodată această regulă ne ferește de acele accidente nefericite în care o șosetă se rupe inopinant.

În discursul lui Morgan Freeman din  Lucyvizionat recent, el spunea că oamenii sunt mai preocupați de ”a avea” decât de ”de a fi” așa că hai să ne acordăm mai mult timp pentru a fi, decât pentru a avea!

PicsArt_1433680635657

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *