De fiecare dată când ajung în zonele industriale ale orașelor, privirea îmi ajunge necontenit în dreptul fabricilor și uzinelor abandonate. Încerc mai apoi să îmi imaginez cât au însemnat ele pentru România dinainte de 1989 și cum odată cu închiderea lor s-au schimbat destine sau vieți de oameni.  

Privite din exterior, aceste monumente arhitecturale te copleșesc prin dimensiunile lor impresionante și nu ți le-ai putea imagina destinate spre o altă folosință.

Ei bine, acest lucru nu l-ar putea spune și arhitectului Ricardo Bofill pentru care un asemenea loc a reprezentat începutul unui proiect cu adevărat magnific.

În anul 1973, Ricardo Bofill a descoperit o fabrică de ciment abandonată și parțial ruinată, datată din prima perioadă a industrializării Cataloniei, situată în apropierea Barcelonei și a hotărât să o cumpere pentru a o transforma în cămin și birou.

După numai 2 ani, fosta fabrică de ciment a fost complet transformată și cei  3,100 mp servesc atât drept cămin și birou al arhitectului (Taller de Arquitectura).

De departe, cea mai spectaculoasă încăpere a fabricii este cea supranumită „Catedrala”, un spațiu în care accentele futuriste reprezentate prin mobilier și decorațiuni sunt îmbinate cu cele gotice cu reprezentare deosebită prin ferestre gigant acoperite pe alocuri de voaluri albe cu înălțimi colosale. Astăzi, „Catedrala” servește drept sală de conferințe, expoziții sau alte activități culturale organizate de arhitect.

Întreg complexul este cufundat într-o grădină luxuriantă cu palmieri de mari dimensiuni, dar și plante exotice.

ricardo-bofill-cement-factory-yatzer-2ricardo-bofill-cement-factory-yatzer-5ricardo-bofill-cement-factory-yatzer-602_bofill_lafabrica_popup.jpg559eabe63c1bd-05-ricardo-bofill-architect-home-edc-01-13-xln1727304_original.jpg1727722_original.jpgricardo-bofill-cement-factory-yatzer-12ricardo-bofill-cement-factory-yatzer-11ricardo-bofill-cement-factory-yatzer-3ricardo-bofill-cement-factory-yatzer-1ricardo-bofill-cement-factory-yatzer-7ricardo-bofill-cement-factory-yatzer-10

Photo source: www.yatzer.com / www.elledecor.com 

Untitled

 

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *